Kurk

Kurk: ontdek de eigenschappen die de perfectie benaderen

Oké, u wilt weten waarom er zo’n ophef is over kurk. Waarom is het zo trendy geworden? Wat maakt het zo speciaal? Bij Nature Loves Us houden we van kurk….. Dit is onze passie! Om het lezen voor u gemakkelijker te maken, hebben we besloten om een lijst te maken.

9 redenen om voor kurk te kiezen:

1. Kurk is 100% Natuurlijk

Ja. Honderd procent. Wat is kurk? Het is de bast van de verbazingwekkende kurkeik, geklasseerd als Portugals Nationale Boom. Het kappen ervan is verboden in het hele land. Dat is “gewoon” wat kurk is: een 100% organische en totaal milieuvriendelijke grondstof die we gebruiken om producten te maken. Soms denken we dat het een klein wonder van de natuur is. De rest van de tijd zijn we er zeker van.

2. Het is een duurzaam materiaal

Er wordt geen boom gekapt of beschadigd om kurk te krijgen. Elke kurkeik leeft gemiddeld tussen de 150 en 200 jaar en de kurkoogst vindt plaats in cyclussen van negen jaar. Als je het uitrekent, levert elke kurkeik meer dan 50 keer kurk. Met andere woorden, kurk is een recyclebare grondstof. Grootouders, ouders, kinderen, kleinkinderen… Hoeveel generaties worden er 150 jaar oud?

3. Licht als een veertje

Zo licht dat het blijft drijven. Meer dan 50% van het volume van kurk bestaat uit lucht. Ja, lucht. Kurk weegt slechts 0,16 gram per kubieke centimeter. Het is zo licht als een veertje.

4. Het is elastisch

Bijvoorbeeld een tas gemaakt van een grondstof waarvan 50% van het volume uit lucht bestaat? We begrijpen de scepsis, maar de waarheid is dat kurk een unieke grondstof is. Kurk kan grote druk aan zonder te breken, door simpelweg uit te rekken en terug te keren naar zijn oorspronkelijke vorm wanneer de druk verdwijnt. Dit wordt elastisch geheugen genoemd. De weerstand van het materiaal vloeit voort uit die samendrukbaarheid en elasticiteit – het is het enige vaste materiaal dat aan de ene kant kan worden samengedrukt terwijl het aan de andere kant zijn oorspronkelijke vorm behoudt.

5. Het is bestand tegen vocht

De wanden van kurkcellen zijn bedekt met suberine en ceroïden, waardoor kurk praktisch solide is voor vloeistoffen en gassen. Bovendien vermijdt de grote weerstand tegen vocht oxidatie en bederf, waardoor het kan verouderen zonder achteruit te gaan.

6. Het is extreem glad

Er valt niet veel te zeggen over deze eigenschap. Als je wel eens een stuk kurk op je hand hebt gehad, weet je precies waar we het over hebben en dit is één van de opvallendste dingen van dit ongelooflijke materiaal. Het aanraken van een voorwerp van kurk is een plezier voor uw vingers.

7. Het is bestand tegen vuur

Portugezen weten dit maar al te goed. De catastrofe van de bosbranden die hun land elke zomer teistert, treft meestal de eucalyptus- en dennenbossen maar bereikt nauwelijks de “Montados” (kurkeikenboslandschappen) omdat kurk een natuurlijke brandvertrager is. Bovendien produceert het geen giftige gassen tijdens de verbranding. De vervanging van eucalyptus en kurkbomen voor nieuwe gebieden als middel om bosbranden te voorkomen is een maatregel waarover deskundigen het eens zijn.

8. Comfortabel en hypoallergeen

De microscopisch kleine gaskussentjes die de cellen vormen, maken van kurk een uiterst comfortabel materiaal. Kurk heeft ook een uniek vermogen om schokken te absorberen en de druk op gewrichten en wervelkolom te verlichten. Maar er is meer: de natuurlijke temperatuur van kurk is zeer vergelijkbaar met die van het menselijk lichaam, wat bijdraagt tot het verhogen van het gevoel van comfort. Kurk is ook bijna reukloos en producten waarin kurk is verwerkt, krijgen geen onaangename geuren. Tenslotte absorbeert kurk geen stof en helpt het allergieën te voorkomen.

9. Het is gemakkelijk schoon te maken

Dit is geen onbelangrijk kenmerk. Dankzij de ondoordringbaarheid zijn kurkproducten heel gemakkelijk schoon te maken. Het enige wat nodig is, is een vochtige doek en een pH-neutraal reinigingsmiddel, zoals zeep, om de klus te klaren. De kwaliteit en schoonheid van kurk blijven gewaarborgd, ongeacht het aantal keren dat het product wordt gewassen. We weten maar al te goed dat dit niet met elk materiaal het geval is.

Bent u overtuigd om een product van kurk te kopen? Deze grondstof is zo perfect dat tot op heden geen enkel industrieel of technologisch proces in staat was om het te repliceren.

In Portugal gebruiken ze al eeuwenlang kurk om kurken stoppen te maken voor de beste wijnen over de hele wereld. Zij zijn ‘s werelds grootste exporteur van kurk en daar zijn ze trots op. Zij willen het naar de wereld brengen. Bij Nature Loves Us doen we dat door middel van Fashion, Tableware, Bodycare, Scents & Cork Walls…

Gemaakt van kurk, met kunst. Voor u.

Winkelwagen
De waardering van www.naturelovesus.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 2 reviews.